Abigail-frumusețe și înțelepciune.

Imagine

1 Samuel 25:3 Numele acestui om era Nabal, şi nevasta lui se chema Abigail. Ea era o femeie cu judecată şi frumoasă la chip, dar bărbatul ei era aspru şi rău în faptele lui. El se trăgea din Caleb. Povestea aceasta ne prezintă un episod din viața unei familii. David sfidat de Nabal, pornește în a proclama cu sabia unele principii ale bunului simț.

Abigail apasă frâna și acționează lăudabil într-un moment de tensiune. Abigail depășește mediocritatea, condiția familială dură pe care o are ca meniu zilnic. Să trăiești într-un mediu aspru și rău poate forma în viața ta un caracter dur, rece și indiferent. Soțul ei nu se ridică la înălțimea strămoșului său Caleb, omul nobil, cinstit și patriot. În schimb, soția sa Abigail dovedește mult celor ce nu dau speranța folosirii femeilor de către Dumnezeu. Ea era o femeie cu judecată. Chibzuința și prudență într-o lume a bărbaților, sunt virtuți pe care dacă ți le însușești, poți modifica cursul vieții tale dar și a altora. Influența ei s-a extins dincolo de hotarele gospodăriei, reușind să convingă un rege să nu acționeze pripit și bărbătesc într-un moment de sfidare și umilință. A fi o femeie isteață, reprezintă așteaptarea momentului potrivit și folosirea cuvintelor demne de o femeie cu judecată, lăudate de cei ce cunosc mediu de unde provii.

În 1 Samuel 25:32, David laudă prudența și profunzimea cuvintelor înțelepciunii inimii acestei femei. Vocea ta prin cuvinte înțelepte, poate opri armate, dezastre economice, morale și existențiale asemenea Esterei care se dovedește capabilă să câștige inima regelui Ahașveroș, dar și să gestioneze un eventual genocid împotriva celor din neamul ei. Sunt femei ce se resemnează atunci când întâmpină opoziție în familie, societate și biserică. Fii o femeie capabilă să gestioneze prin forța cuvântului înduplecător mânia izbucnită pe moment. Un răspuns blând potolește mânia.

Fii femeia răspunsului blând în momente de criză. Nu te lăsa furată de cancanul și prost gustul mediei care promovează bărbăția și emanciparea femeii dincolo de granițele modestiei și a bunului simț. Femeia înțeleaptă nu se lasă prelucrată de nervii societății post moderne, care aduce scandalul și mahalaua în orice dialog cu cel ce nu împărtășește aceleași convingeri cu tine. Chibzuința și judecata sunt virtuțile femeii îndrăgostită de atributele lui Dumnezeu manifestate în viața ei. Abigail era frumoasă la chip. Frumusețea chipului confirmă frumusețea inimii. Dumnezeu a creat frumusețea, esteticul, bunul gust, modestia. Fii o femeie frumoasă, îngrijită, gospodină (nu varianta misogină), capabilă să dai frumusețe locului trist și dur în care trăiești.

1 Samuel 16:12 spune că și David, protagosnitul episodului, este el însuși frumos la chip. Frumusețea se divide, se conjugă, se atrage, pentru că ea este parte a gloriei lui Dumnezeu exersată în noi oamenii. Hristos este cel mai frumos dintre toți oamenii Ps 45:2. Frumusețea este darul lui Dumnezeu pentru tine pe care trebuie să îl folosești cu responsabilitate. Înțelepciunea și frumusețea sunt darurile lui Dumnezeu pentru o femeie pe care vrea să o folosească. Investește în frumusețea caracterului, a vocabularului și a trăirii cu Dumnezeu.