Chibzuința omului consiliat.

 8465784739_d76d5ebc03_b

Chibzuința este o virtute pentru care monarhii, președinții, liderii de partide, antrenorii și antreprenorii plătesc bani grei pentru a o dobândi. Solomon are o soluție pentru cei care nu știu ce să facă. Calmul și inspirația în decizii, vine ca urmare a relației profunde cu Dumnezeu. Măsurile chibzuite și numărul consilierilor decid din start soarta războiului.

Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia, şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţa. – Proverbe 24:6.

Chibzuința este acea virtute pe care un credincios trebuie să o posede în luarea decizilor majore. Chibzuința presupune așezarea lucrurilor într-o anumită ordine, ea dovedește calmul sufletului și stăpânirea de sine prin care nu faci lucrurile nesăbuit . Mulți oameni se aruncă în relații, rate bancare, anumite slujiri în biserică fără să știe adevărata valoare și responsabilitate a lucrurilor în care se aruncă. Diavolul îl ispitește pe Hristos să se arunce de pe strașina Templului, iar calitatea de Fiu de Dumnezeu, va fi confirmată prin intervenția îngerilor care opresc prăbușirea Sa în fața publicului ce-L va aclama ca Mesia. Hristos nu are nimic de dovedit, pentru că are o identitate clară.

Solomon propune măsuri chibzuite. Nu te arunca până nu așezi lucrurile coerent, până nu ai o viziune concretă și corectă asupra situației în care decizi. Nu trebuie luate decizii în pripă, la nervi, sub impulsul emoțiilor, al trăirilor de moment. Nu poți renunța la școală doar pentru că ai pierdut trei examene, iar profesorii amenință cu excluderea din învățământ. Măsurile chibzuite reprezintă acele etape pe care le gândești și le anticipezi pentru a ajunge la rezultatul dorit, la salvarea situaților.

Domnul Hristos prezintă o pildă prin care, prezintă ascultătorilor, un  om, care demarează un proiect imobiliar fără să își verifice conturile, puterea financiară, care nu anticipează eventuale pierderi pentru finalizarea proiectului. Consecința e dureroasă, îl râde lumea. Pentru a evita ridicolul, umilința publică, fii chibzuit în măsurile pe care le iei. Vezi dacă poți întreține o familie înainte să te arunci în cererea în căsătorie. Să poți oferii spirjin emoțional, spiritual și financiar. Fi aliatul tău, nu propriul adversar.

Un alt sfat pe care Solomon îl oferă, este acela al încurajării formării unei echipe. Nu lua decizii de unul singur, consultă-te cu pastorul tău, cu liderii de tineret, cu părinții tăi. A te consulta cu ei nu presupune vulnerabilizarea ta, ci presupune compararea unor opinii diferite, care poartă cu sine experiența și maturitatea anilor trecuți prin viață. Prin mulțimea consilierilor poți obține mari victorii. Nu te izola. Deciziile bune vin atunci când ai consultat oameni înțelepți și nu acționezi în grabă.

Roboam, copilul lui Solomon, nu și-a însușit lecția chibzuinței atât de valoroasă. Roboam a decis să rămână în compania oamenilor imaturi, cu interese ascunse și egoiste, iar măsurile luate în Israel i-au luat de sub sceptru 10 seminții. O pierdere uriașă, provenită din sfatul naiv și lacom al celor din anturaj, un sfat al obținerii unei bogății mari cu riscul distrugerii poporului pe care-l reprezintă. Anturajul tău îți poate influența decizile. Spune-mi cu cine umbli ca să îți spun cine ești. Valoarea caracterului tău nu vine neapărat din zile de post și rugăciune, deși sunt imperios necesare, ci ea este dată de felul cum administrezi situațiile limită, de felul cum decizi inspirat de prieteni. Psalmul 1 este un argument relevant. Fericit e omul care are un anturaj bun.

E de dorit să cunoști imortanța acestui adevăr de care trebuie să ți cont. Măsurile chibzuite te vor avantaja, iar sfaturile prietenilor trecute prin filtrul Sfintei Scripturi, vor aduce sufletului tău bogăția harului și a bucuriei pe care Dumnezeu o oferă celor ce știu să chibzuiască lucrurile. Alegeți cu grijă sfătuitorii, prietenii cu care iei decizi majore. Cine sunt consilierii tăi?

Lasă un comentariu