Nu te compromite!

2012652_univ_cnt_3_xl

Compromisul este suspendarea temporară sau și benevolă a principilor biblice, etice și morale, de conduită spirituală sau socială. Compromisul pare inofensiv în starea ambalată și frumos cosmetizată, dar odată acceptat și asumat, atrage după sine revărsarea necontrolată a consecințelor imediate sau pe termen lung în viața omului contemporan.

Elisei îl vindecă pe Naaman sirianul, omul smerit de dialogul cu slujitorii casei lui. Naaman învața o lecție importantă prin care nu va mai neglija mesajul din cauza mesagerului, pentru că, prin trei slujitori Dumnezeu îi oferă o soluție. Copila roabă din Siria îl trimite la profet, slujitorul lui Elisei care îl trimite la Iordan și slujitorul caravanei sale, ce-i frânge dubile și aroganța, îl îndemnă să accepte tratamentul medical propus de Elisei. Naaman dorește să răsplătească generos vindecarea de lepră, dar Elisei pricepe că darul lui Dumnezeu nu percepe comision.

Ghehazi dă un test de integritate în clipa când Dumnezeu îl pune în fața celei mai importante alegeri a vieții sale. Alegerea lui se concentra pe două tabere, Dumnezeu sau Diavolul, modestie sau bogăție obținută ilicit și pe haina slujirii sau haina compromisului. Ilie a lăsat mantaua pentru Elisei, iar profetul se uită spre Ghehazi, viitorul slujitor și e dispus să-l încerce pentru valoarea neprețuită a cinstei de a slujii lui Dumnezeu.

Ghehazi are un statut special, este slujitorul lui Elisei, speranța profetului, este numit de Scriptură, omul lui Dumnezeu, un titlu nobil, care atrăgea atât binecuvântarea lui Dumnezeu, cât și disprețul Diavolului. Ghehazi neglijează acest statut, nu privește vindecarea lui Naaman sirianul ca o binecuvântare neimpozitată. Statutul profetului impune respect, și o slujire cu lepădare de sine, nu una contra cost. Ghehazi socotește un preț pentru puterea minunii  ce nu-i aparține, cât și pentru bucuria vindecării celui necăjit.

Iuda apostolul Domnului refuză statutul de ucenic și cere un preț de 30 de arginți. Dima din iubire pentru lumea de acum, l-a părăsit pe Hristos, pentru că pentru el lumea de acum, nu cea viitoare, e mult mai de iubit decât Hristos, care propune lepădare de sine, ucenicie, smerenie și administrarea înțeleaptă a resurselor primite din partea Lui.

Ghehazi este amăgit de sinele lui prea mare 2 Impărați 5:22. Iubirea pentru binele sinelui, întrece kilometric iubirea misiunii primite. Tot odată, pune la îndoială autoritatea și dreapta judecată a lui Elisei spunând, că renunțarea la darurile lui Naaman, este o sfidare la însăși legea lui Moise, care permite ca leviții să trăiască din darurile oferite Templului.

Confuzia inimii orbită de sine, îl pune în mișcare, viu este Domnul că voi alerga, cu alte cuvinte voi face ce este Elisei dator să facă. Profită de proasta înțelegere a însoțirii lui Dumnezeu și se prezintă victima unei vizite neanunțate. Ghehazi se erijează în trimisul stăpânului său, iar Naaman bun la inimă, oferă cu mult mai mult decât ceruse profitorul. Minciuna și folosirea abuzivă a numelui bun pe care Elisei îl are, aduce falsului slujitor, bucuria atât de trecătoare a bunurilor lumii. Criza economică în care se zbătea țara, poate fi unul din motivele amăgirii lui Ghehazi.

Odată întors acasă, Ghehazi aude întrebarea pocăinței, prin care Elisei îi oferă șansa convertirii, șansa aruncării la picioarele unui Dumnezeu care iartă. Trist este faptul că nici chiar în ultimul minut, la 23:59, inima omului Ghehazi nu se schimbă. Pentru ce s-ar schimba, dacă inima lui a fost din totdeauna atentă la finanțe, faimă și iluzii? Minciuna devine un mod de viață, amăgirea și păcatul înfăptuit trece de consecințele conștiinței și caută argumentele justificării calme și raționale a necesității  și inofensivității alegerii eronate.

Lepra lui Naaman vine la pachet cu darul lui Naaman obținut fraudulos, pentru că, plata păcatului depășește cu mult nota finală pe care nu a anticipat-o. Consecința iubirii plății fărădelegii, se mută fără chirie spre generațiile de după Ghehazi, spre copiii lui, pentru că păcatul tău se poate multiplica în viața celor de lângă tine. Cea mai drastică sancțiune pentru Ghehazi, este aceea a pierderii slujirii pentru totdeauna. Alegerile de astăzi, sunt ecoul consecințelor sau realizărilor zilelor de mai târziu.

Rămân câteva principii importante. Statutul de slujitor al lui Dumnezeu, nu oferă imunitate sau circumstanțe atenuante în ochii Domnului și a poporului ce observă slujirea ta. A vorbi în numele altuia sau a lui Dumnezeu pentru obținerea unui folos de imagine, finanțe, respect sau admirație este tot atât de vinovat în ochii lui Dumnezeu ca minciuna, minciuna de a pretinde că ești slujitorul Lui. Fugi de amăgirea zilelor de criză, pentru că ea propune obținerea imediată a unui confort și a unei false siguranțe economice.

Este acum vremea, pentru îmbogățire și risipă, întrebă Dumnezeu? Apoi să nu uităm că Dumnezeu vede și cunoaște mai bine inima omului decât SRI, sau orice instituție de supraveghere și monitorizare a populației. Ochii lui Elisei, erau de fapt ochii lui Dumnezeu pentru supravegherea tânărului slujitor. Binecuvântarea lui Dumnezeu te va însoții atunci când nu o iei înaintea Sa. Așteptă partea pe care o promite Dumnezeu celui ce slujește. Nu te compromite!

Un gând despre “Nu te compromite!

Lasă un comentariu