Voia lui Dumnezeu.

 images

Majoritatea creștinilor își pun întrebări cu privire la voia lui Dumnezeu pentru viața de familie, pentru slujire, pentru relații, alegeri și decizii. Ce spune Biblia despre voia lui Dumnezeu? Termenul, voia lui Dumnezeu, este greu de definit. Este folosit adesea în Scriptură cu referire la planul și la hotărârile veșnice ale lui Dumnezeu.

Toți locuitorii pământului sunt o nimic înaintea Lui, El face ce vrea cu oastea cerurilor, și cu locuitorii pământului, nimeni nu poate să stea împotriva mâniei Lui nici să-I zică: Ce faci? Daniel 4:35

Voia lui Dumnezeu se referă la Domnia Sa veșnică și suverană asupra lumii, care, după cum ni se spune în Habacuc 2:3, va veni și se va împlinii negreșit. În NT se vorbește uneori despre voia lui Dumnezeu, cu referire la planul Său neschimbat.

Efeseni 1:9-11 spune, căci a binevoit să ne descopere taina voiei Sale, după planul pe care-l alcătuise în Sine însuşi,ca să-l aducă la îndeplinire la împlinirea vremilor, spre a-şi uni iarăşi într-unul în Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri, şi cele de pe pămînt,În El am fost făcuţi şi moştenitori, fiind rînduiţi mai dinainte, după hotărîrea Aceluia, care face toate după sfatul voiei Sale.

Dumnezeu are un plan, iar pe măsură ce se derulează acest plan, ne referim la el ca la voia lui Dumnezeu. Putem folosi această expresie și pentru a descrie dorința sau consimțământul lui Dumnezeu, ceea ce El vrea sau Îi este pe plac, Domnul n-a voit, este scris în Deuteronom 10:10, Isaia 53:10 ne spune că, Domnul a găsit cu cale ca Hristos să sufere pentru noi, iar Hristos Însuși s-a rugat în grădina Ghețimani spunând, totuși nu cum voiesc Eu ci cum voiești Tu. Este important să înțelegem acest concept de voie a lui Dumnezeu ca fiind ceea ce îi face plăcere, deoarece creșterea noastră spirituală constă în mare parte din a înțelege voia Sa.

Voia lui Dumnezeu este, sfințirea voastră, să vă feriți de curvie, găsim scris în 1 Tesaloniceni4:3, iar apoi, în aceiași epistolă, citim, mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi, 1 Tesaloniceni 5:18. Voia lui Dumnezeu se poate referi nu doar la hotărârile Sale imuabile (neschimbătoare) și la lucrurile în care își găsește plăcerea, ci și la providența (purtarea de grijă) Sa generală. Iacov ne învață în mod explicit să ne rugăm, astfel, voi dimpotrivă ar trebui să ziceți, dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare și cutare lucru, Iacov 4:15. Uneori voia lui Dumnezeu nu reprezintă altceva, decât actele înfăptuite de providența Sa: orice decurge din împrejurările în care ne aflăm este voia lui Dumnezeu.

În cele din urmă putem spune că voia lui Dumnezeu se referă la alegerile Sale specifice, în situații derutante. Scriptura vorbește despre căutarea voii lui Dumnezeu în situații dificile. Un astfel de exemplu găsim în versetul, Poporul vine la mine ca să ceară sfat lui Dumnezeu. Când au vreo treabă, vin la mine, eu judec, între ei și fac cunoscut poruncile lui Dumnezeu și legile Lui, Exod18:15-16. Voia lui Dumnezeu este căutată în vederea luării unor decizii specifice, pentru ca ea să ne dea înțelepciune și călăuzire.

În Biserica primară, când ucenicii au căutat gândul divin pentru alegerea unui nou apostol,au venit înaintea lui Dumnezeu pentru rezolvarea dilemei și I-au spus,  arată-ne pe care din aceștia doi i-ai ales, Fapte 1:24, neștiind ce trebuie să facă, L-au rugat pe Dumnezeu să hotărească.

Cuvântul, a afla, este folosit de obicei, cu sensul de a învăța, a obține sau a ajunge la gândurile lui Dumnezeu. Când încercăm să aflăm voia lui Dumnezeu, încercăm să obținem informații ascunse printr-o activitate supranaturală. Dacă vrem să aflăm voia Sa cu privire la o anumită alegere pe care o avem de făcut, va trebui să pătrundem în mintea divină, pentru a afla hotărârea Sa.

Este un text de care cred că ar trebui să ţinem seama cu toţii, în special atunci când ne luptăm cu această întrebare cu privire la voia lui Dumnezeu pentru vieţile noastre. În cartea Deuteronom 29:29, spune că, lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre şi ale copiilor noştri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele legii acesteia. De obicei, atunci când vorbim despre voia ascunsă a lui Dumnezeu, avem în minte voia decretivă a lui Dumnezeu. Iar când oamenii mă întreabă, care este voia lui Dumnezeu pentru viaţa mea?,  le spun că voia lui Dumnezeu este ceea ce numim voia decretivă. Voia decretivă a lui Dumnezeu, este acea acțiune a lui Dumnezeu prin care, în mod suveran, Dumnezeu aduce la împlinire tot ceea ce doreşte.

Uneori această voie este numită voia absolută a lui Dumnezeu. Alteori este numită simplu, voia suverană a lui Dumnezeu, iar alteori, în teologie, este numită voia eficace a lui Dumnezeu. Însă, în mod normal, vorbim despre voia decretivă a lui Dumnezeu. Aşa se întâmplă, când Dumnezeu decretează în mod suveran că ceva ar trebui să se împlinească, acel ceva trebuie, în mod necesar, să se împlinească.

Biblia vorbeşte frecvent despre sfatul dinainte hotărât al lui Dumnezeu, în care, atunci când Dumnezeu a decretat (a hotărât) din veşnicie că Hristos va trebui să moară pe o cruce în Ierusalim, într-un anumit timp în istorie, acest lucru trebuie, cu necesitate, să se întâmple. Se îndeplineşte datorită sfatului hotărât sau voii lui Dumnezeu. Despre aceasta vorbim atunci când discutăm despre voia decretivă a lui Dumnezeu. Acea voie pe care Dumnezeu o aduce la îndeplinire prin puterea absolută a suveranităţii Sale, este irezistibilă. Trebuie să se întâmple. Atunci când Dumnezeu porunceşte ca lumea să ia fiinţă, aceasta ia fiinţă. Nu poate să nu ia fiinţă. Lumina nu poate să nu apară atunci când El spune, să fie lumină. Aceasta este voia decretivă a lui Dumnezeu.

Vorbim, de asemenea, şi despre voia normativă a lui Dumnezeu. Voia normativă a lui Dumnezeu se referă la Legea lui Dumnezeu, la poruncile Lui. Aceasta este voia lui Dumnezeu, ca tu, să nu ai alţi Dumnezei în afară de El.

Ne întoarcem la Deuteronom 29:29, lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru. Aceasta înseamnă că Dumnezeu a luat ceva din planurile şi dorinţele ascunse ale minţii Sale, îndepărtând astfel secretul. A dat voalul la o parte. Aceasta este revelaţia. O revelaţie (descoperire) este o arătare a ceea ce este ascuns. O dezvăluire a ceea ce odată era ascuns, iar acum Dumnezeu a binevoit să dăruiască această binecuvântare de nespus poporului Său pentru ca acesta s-o împărtăşească cu noi, s-o împărtăşească nu în sensul informaţiei comunicate, ci în sensul relației cu noi.

Voia lui Dumnezeu reprezintă ținta căutărilor noastre, ea trebuie privită așa cum spuneam ca aparținând în totalitate lui Dumnezeu și nu putem avea acces la ea, decât în urma acceptului pe care Stăpânul Domn ni-l dă. Nu putem afla voia lui Dumnezeu recurgând la practici oculte cum ar fi horoscopul, ghicirea, vrăjitoria. Voia lui Dumnezeu reperezintă un punct de interes în viața fiecărui credincios, dar ea poate fi primită, revelată prin cuvânt, rugăciune, daruri ale Duhului Sfânt manifestate în vederea zidirii celor ce ascultă.

Fie ca voia lui Dumnezeu să fie și să rămână căutarea noastră numărul unu. Alegerile noastre din fiecare domeniu al vieții noastre trebuie să țină cont de voia lui Dumnezeu. Dorința lui Dumnezeu este aceea de a recunoaște dependența și necesitatea împlinirii dorinței lui în viața noastră.

Lasă un comentariu