Black Friday, antic și contemporan.

wpid-Photo-Nov-21-2012-707-PM

În această zi, generozitatea magazinelor se îndreaptă spre acei oameni care doresc să cumpere produse la super preț. E mai mult decât o sărbătoare pentru omul contemporan, pentru că reducerile de care beneficiază la achiziționarea produselor din magazinele ce intră în hora Black friday, oferă bucurie, zâmbet și sentimetul că patronilor de magazin le pasă de cei ce nu-și permit tot anul achiziționarea unui produs la preț întreg.

Privesc la această vinere neagră, la ziua reducerilor și a lucrurilor oferite iluzoriu oamenilor ca o favoare a celor bogați, la entuziasmul celor ce cumpără la un preț redus. Totuși, cea mai neagră vineri din istoria omenirii, rămâne vinerea când Hristos și-a dat viața în dar pentru rezolvarea problemelor eterne ale omului. Este ziua când între cer și pământ, prin strigătul iertării pentru cei  ce l-au condamnat pe nedrept, Hristos oferă nu o reducere pentru iertare, schimbare, milă sau har, ci darul infinit, eroic, dezinteresat și deplin pentru omul condamnat, darul mântuirii.

 Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru.

Romani  6:23

Într-o zi de vineri, după un proces nedemn de un rege, după ce strigătul mulțimii cerea viața Celui ce a dat viața, Hristos confirmă prin declarația de pe cruce reducerea la absurd a vinei păcatului din viața celui ce acceptă și crede. Viața pe care El o oferă, vine ca urmare a inițiativei Sale de a dărui pentru om, ce are mai bun, mai nobil, mai etern. Era de fapt împlinirea profeției pe care bătrânul Nicodim o aude în tăcerea nopții întâlnirii cu Hristos, curajosul Învățător ce-i propune nebunia nașterii din nou ca urmare a darului primit.

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

Ioan 3:16

Costul darului său este enorm, pentru că el vorbește despre valoarea iubirii și a grațierii omenirii prin calvar. Iertarea nu ne costă nimic, pentru că l-a costat pe Dumnezeu totul. Black Friday-ul modern nu se compară cu Black Friday-ul lui Hristos. Jertfa care oferă iertarea omenirii se oferă gratuit, aducând beneficii nu numai contemporanilor lui Hristos, ci și tuturor acelora pentru care jertfa lui Hristos este acceptată prin credință.

Bucură-te de reducerea zilelor de Black Friday, dar nu uita favoarea darului lui Dumnezeu. Ceea ce oferă El, depășește valoarea darurilor atât de efemere ale lumii ce pretinde generozitate. Hristos într-o zi de vineri, o vinere neagră, cea mai neagră din istoria umanității, a decis să ne acorde un dar, fără TVA sau cost, un dar infinit, un dar al iubirii și al prețuirii, un dar ce nu rămâne disponibil doar o dată pe an,  ci rămâne valabil pentru totdeauna. Pentru apostolul Pavel, farmecul lucrurilor lumii nu merită să minimalizeze adevărata valoare a nopții de vineri.

O, galateni nechibzuiţi! Cine v-a fermecat pe voi, înaintea ochilor cărora a fost zugrăvit Isus Hristos ca răstignit? 

Galateni 3:1

Black Friday-ul contemporan promovează reducerea prețurilor la anumite produse ce trec odată cu folosirea lor, dar Black Friday-ul Scripturii promovează anularea prețului și oferirea mântuirii prin credința în Hristosul mort și îngropat într-o noapte de vineri, pentru a aduce vestea iertării prin învierea din morți celor ce merg la cumpărături în noiembrie 2014.